Kuusamon suurimmat uistelujärvet ovat Kitkajärvet sekä Kuusamo-, Muo-, Irni-, Kero-, Ii-, Joukamo- ja Kiitämäjärvet. Kilpailumielessä voi uistella Muojärven uistelukilpailussa heinäkuussa, Kuusamojärvellä sekä Kitkajärvellä.
Yksinkertaisinta vetouistelu on silloin, kun soudetaan tavallisella soutuveneellä kaverin, vaimon, lapsen tai vaikkapa lapsenlapsen kera ja pidetään paria uistinta veneen perässä pyynnissä. Soutuvauhtia muuntelemalla vieheet saadaan uimaan kaloja houkuttelevasti.
Soutuveneellä uistelemalla myös siika nappaa usein vieheeseen. Soutu-uistelu on tehokas tapa pyytää haukia. Soutamalla vieheet on helppo ohjata kaislikoiden, kivien ja vedenalaisten hakojen lähelle, nälkäisten haukien näkösälle. Hyvässä seurassa, maukkaiden eväiden kera aika kuluu kuin huomaamatta uistelun parissa.
Kesällä selkävesillä taimen on vetouistelijoiden tavoitelluin kala. Kesällä taimenet viihtyvät selkävesien syvänteissä. Ne hakeutuvat pintaa syvemmälle, viileisiin vesikerroksiin, mistä ne nousevat toisinaan muikkuparvien perässä pintakerroksiin. Lämpimän veden aikana vieheet pitää siis saada pintaa syvemmälle, vallankin, jos tavoitteena on saada suurempia taimenia.
Taimen on syöntiajaltaan varsin kalastajaystävällinen kala. Paras ottiaika vaihtelee, mutta useimmiten se on aamu- tai iltapäivällä. Tuntemattomille vesillä liikuttaessa ovat kaikuluotain ja hyvä syvyyskartta suurena apuna.
Uistella voi koko avovesikauden. Paras uistelukausi on syksyllä, syyskuun alkupuolelta aina järvien jäätymiseen saakka. Kuusamossa järvet jäätyvät lokakuun lopussa.
Vesien viilentyessä taimenet alkavat hankkia vararavintoa pitkän talven varalle. Ne nousevat muikkuparvien perässä veden pintakerroksiin ja matalikoille. Ruokaa etsiessään taimenet liikkuvat ahkerasti, jolloin ne erehtyvät myös vieheeseen tavallista helpommin.
Syksyllä taimenpaikat löytyvät karikoiden ja matalikoiden sekä syvien hautojen läheisyydessä olevien rantapenkkojen luota.