Skip to main content

Järvi-kuusamo

taimen

järvilohi

järvilohi

hauki

ahven

särki

harjus

siika

viehe

perho

onki

pilkki

kesä

talvi

Kuusamon saalisvarma kalavesi

Varmaa mutta haasteellista saalisvettä etsivä valitsee kalastusalueekseen vaarojen halkoman Järvi-Kuusamon. Pitkän ja kapean Kuusamojärven ympärille muodostunut, itäiseen Kuusamoon sijoittuva kalastusalue tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet niin aloittelijoille kuin ammattilaisellekin.
Suuren vesialueen sydän on kaupungin keskustasta noin 25 kilometriä itään ulottuva Kuusamojärvi, jonka rinnalla kalaisin alueen vesistä on erämainen Muojärvi. Järvet yhdistyvät toisiinsa pienten altaiden kautta. Maisemaa muokkaavat pitkät niemet ja pienet saaret. Vesistöalueen vedet laskevat kahta kautta Venäjälle: eteläinen reitti kulkee Pistojoesta samannimiseen järveen ja pohjoisempaa vedet laskevat Kuusinki- ja Oulankajokien kautta Paanajärveen.

Erinomainen saavutettavuus ja laadukkaat veneenlaskupaikat yhdessä vieraanvaraisen kuusamolaisen matkailutarjonnan kanssa takaavat koilliseen tulevalle kalamiehelle mielenkiintoisia kalastushetkiä.

Suurilla selillä kookkaat kalat

Kuusamojärven tärkeimmät saaliskalat ovat hauki ja lohi. Haukikanta on runsas ja paino keskimäärin kilon ja kahden välillä. Lähempänä kaupunkia hauet ovat pienempiä, mutta niitä on paljon. Kirkkaammille vesille, järven itäpäähän siirryttäessä kalojen keskikoko kasvaa.
Punaisen lihan narraajille on tarjolla järvilohta, jonka kanta perustuu istutuksiin. Villiäkin taimenta Kuusamojärvestä saadaan.
Uistelijan kalastuspäivää ilahduttavat myös järvestä nousevat ahvenet ja säynävät. Säynäväparven sattuminen samoille vesille kalamiehen kanssa tietää yleensä kiireistä kalastusrupeamaa.

Aggressiivisimmat hauet kesän alussa

Hauenpyytäjien sesonki Kuusamossa alkaa valoisten kesäöitten myötä. Kudun jälkeen, heti touko-kesäkuun vaihteessa, hauet ovat viikon verran todella aggressiivisella syönnillä ja niitä saa runsaasti, oli kalastustapa mikä tahansa. Kesän edetessä syönti vakioituu ja sitä määrittävät perinteiset hauensyöntiin vaikuttavat tekijät kuten päivän sää.

Kuusamojärvi on ihanteellinen kalavesi, sillä hauki on syönnillään siellä lähes aina, on vain löydettävä ne paikat, joihin tuulet ovat tuoneet petokalalle sopivia saaliita. Järvi haastaa kokeneenkin kalamiehen pyyntitaidot.

Lohikausi Kuusamojärvellä alkaa hieman aikaisemmin keväällä eli heti jäiden lähdettyä. Kevään ensimmäiset kalat saadaan pinnasta kun vesien lämpötila on vielä +5 asteen seutuvilla. Kesä- heinäkuun vaihteessa järvilohiparvia löytyy yllättävänkin matalista paikoista ja läheltä rantoja. Vesien lämmetessä järvilohet ja taimenet painuvat syvemmälle. Siellä ne seurailevat muikkuparvien liikkeitä.

Muojärvi tunnetaan suurista järvilohista

Kuusamojärven kupeessa sijaitseva Muojärvi on yksi pohjoisen Suomen parhaista uisteluvesistä. Muojärvi on saarten ja niemien suojaamaa aluetta, joten veneileminen siellä on turvallista: pahoja myrskykelejä sattuu kohdalle hyvin harvoin. Järvi on kuulu komeista järvilohistaan, mutta löytyy sieltä kalastettavaa myös hauen ystäville.

Muojärven lohet nousevat syvistä vesistä ja hauet matalimmista lahdenperistä. Selkävedeltä saadut hauet ovat aika harvinaisia. Parhaimpia haukipaikkoja ovat matalat, kortetta ja ahvenvitaa kasvavat lahdet. Muojärven kirkkaan veden vuoksi kalat ovat vaaleita ja kirkkaita – hyvävoimaisia ja siksi haasteellisia pyydettäviä.

Lohen ja hauen lisäksi Muojärveltä saadaan myös säynäviä, jotka tosin ovat aikamoisia venkoilijoita siiman päässä. Muojärven säynävät ovat kookkaita, kilosta lähes kolmeen kiloon. Säynävät ja harvakseltaan saadut suuremmat ahvenet tuovat mukavan lisän uistelijan savustuspönttöön.

Hyvin saavutettava yhteislupa-alue

Järvi-Kuusamon vedet ovat helposti saavutettavia ja ne muodostavat yhden suuren yhteislupa-alueen. Lupa-alue kattaa Kuusamojärven ja Muojärven lisäksi muun muassa Kirpistön, Kiitämän, Suiningin ja Joukamojärven, yhteensä huikeat 250 neliökilometriä saalisvarmaa kalavettä.
Kuusamojärvi on myös helppo ja turvallinen veneilykohde, sillä reitit ovat hyvin merkittyjä ja yksittäisiä kiviä ja matalikoita on vähän. Rannat ovat pääsääntöisesti alavia ja rantautuminen siksi helppoa. Tulipaikkoja ja veneluiskia on tiheässä. Järvelle pääsee esimerkiksi aivan kaupungin keskustasta Kelanrannan satamasta.

Muojärven tavoittaa parhaiten Sossonniemen kalasatamasta. Sossonniemeltä lähdettäessä on kuitenkin varmistuttava riittävästä navigoinnista – alueella on muutamia pahoja vedenalaisia kareja, joihin on helppo särkeä kalustoaan.

Kirkkaiden vesien ottavilla uistimilla

Perinteisesti kirkkaissa vesissä hyvinä pidetyt uistimet toimivat myös Järvi-Kuusamon alueella. Huonolla syönnillä viehekokoa kannattaa pienentää ja lohikaloille voi kokeilla myös luonnollista syöttiä täkyraksissa.

Parhaat ottivieheet ja -vinkit Järvi-Kuusamon vesille löytää Kuusamon Uistimen tehtaanmyymälästä, onhan Kuusamojärvi uistinten suunnittelijoiden ykköstestauspaikka.

Järvi-Kuusamon yhteislupa-alue

Lupa oikeuttaa kalastamaan Suininki-, Kiitämä-, Kirpistö-, Joukamo-, Kuusamo- ja Muojärven alueilla

Kartta yhteislupa-alue

Myyntipaikat

Hanki luvat helposti netistä tästä linkistä www.kalakortti.com

Lupahinnat

  • 12 €/vuorokausi/hlö
  • 20 €/3 vuorokautta/hlö
  • 30 €/kuukausi/hlö
  • 60 €/sulavesikausi/hlö
    – Alle 18-vuotiaan viehekalastus on ilmaista

Veneestä kalastettaessa lupa on henkilökohtainen. Veneessä saa olla pyynnissä enintään 10 viehettä/vene (kerrallaan pyynnissä) ja saaliskiintiö on 2 lohikalaa/venekunta/vrk.

Rajoitukset

Kalastuslain (1.1.2016) päätöksellä rasvaevällisen järvitaimenen ja järvilohen alamitta on 60 cm, rasvaevättömän järvitaimenen 50 cm. Kala mitataan leuan kärjestä (suu suljettuna) pyrstöevän supistettuun kärkeen. Määrättyä vähimmäismittaa pienempi kala on välittömästi laskettava takaisin veteen elävänä tai kuolleena.