Skip to main content

Hauki on Kuusamon yleisin petokala

Paras aika hauen kalastukseen

Parasta hauenkalastusaikaa on varhainen aamu ja myöhäinen ilta.

Hauki viihtyy mitä erilaisimmissa vesissä. Mieluisimpia paikkoja ovat kaisla- ja heinikkorannat, lumpeikot, veteen kaatuneet puut ja karikot.

Hauki etsii aina itselleen paikan, jossa se on suojassa ja piilossa, mutta kuitenkin pikkukalojen läheisyydessä.

Suuri hauki viihtyy useimmiten syvemmissä vesissä kuin pienemmät lajitoverinsa.

Heittämällä ja vetämällä

Haukea voidaan kalastaa sekä heittämällä että vetämällä. Vetouistelussa soutaminen on tehokkaampaa kuin moottorilla uisteleminen.

Kuusamossa hauenkutu tapahtuu usein jääpeiton alla, mutta heti kudun jälkeen hauki ottaa vieheeseen.

Keskikesällä hauki on vaikeasti narrattava mutta vesien viilennettyä syksyllä on hauen kalastus parhaimmillaan.

Millä kannattaa kalastaa

Haukea kalastettaessa on turha pelätä vieheen kokoa. Varmimpia valintoja ovat suuret vaaput ja lusikkauistimet. Kuusamon vesissä tyypillisin saalishauki on 1-3 kiloinen. Tälle kokoluokalle kalastavien viehekoko on 10 -15 cm. Vesien kätköissä on aina joku kunnon haukimamma, joka ottaa mieluummin 15 -20 cm kokoisen vieheen.

Suurempaa uistinta kannattaa tarjota jo vaihtelun vuoksi. Lusikkauistimissa hyviä värejä ovat kupari-hopea, täyskupari, hopea-kupari/sininen ja hopea-messinki. Vaapuissa kalastavimpia ovat “papukaija” eli kelta-vihreä-punainen, “muikku” eli hopea -musta, “punapää” eli valko-punainen ja “ahven” eli vihreäsävyinen ahven kuvioituna.

Toisinaan hauki on kylläinen ja silloin siiman päähän kannattaa solmia joko lippa tai jigi. Hauen terävien hampaiden takia siiman ja vieheen välissä on hyvä käyttää aina teräsperuketta.