Ohjeita Kuusamossa kalastaville

Kuusinki-, Oulanka- ja Kitkajoet

Kuusamon suurilla jokialueulla on useita vakiintuneita kalastuspaikkoja. Tärkein herrasmiessääntö on vuorottelu. Kalastus aloitetaan aina samasta paikasta, esimerkiksi suvannon yläpäästä tai kosken niskalta.

Omaa kalastusvuoroa odotetaan hieman kauempana rannasta. Kalastus aloitetaan kalastuspaikan yläpäästä. Kalastettaessa siirrytään samalla pikkuhiljaa alavirtaan. Silloin kun kalapaikalla ei ole muita kalastajia, on lupa kalastaa pidempään samassa paikassa. Kun paikalla on muitakin, pitää kalastus aina aloittaa oikeasta paikasta ja kalastaessa liikkua muiden rytmi huomioiden alavirtaan.

Uudelle kalapaikalle siirryttäessä ei kalastusta koskaan saa aloittaa toisen kalastajan alavirran puolelta, vaan aina hänen yläpuoleltaan eli takaa. Oman kalastusvuoron päätyttyä palataan takaisin odottamaan seuraavaa omaa vuoroa tai siirrytään seuraavalle kalapaikalle.

Luonnossa kulkijan muistilista

Käytä merkittyjä tai valmiita polkuja, joiden avulla löydät helpoimmin kalapaikoille. Karhunkierros ja muut viralliset retkeilyreitit on merkityt maastoon selkein kyltein ja opastein. Näin suojelet pohjoisen herkkää luontoa.

50-vuotias patikkareitti Karhunkierros kulkee pitkiä matkoja Oulanka- ja Kitkajokea seuraillen. Matkan varrella on useita erämaalampia. Kalastusvälineet kannattaa siis ottaa mukaan kun suunnistaa Karhunkierrokselle.

Kansallispuistossa on rajoitusosia, joissa liikkumista on tiukasti rajoitettu. Tulenteko kansallispuistossa on sallittu ainoastaan tulentekopaikalla. Niitä löytyy parhailta kalapaikoilta. Tulentekopaikalla löytyvät myös valmiit polttopuut.
Puiden ottaminen maastosta on kielletty.

 

Kansallispuistossa noudatetaan roskattoman retkeilyn käytäntöä: minkä jaksat kantaa maastoon, jaksat kantaa myös sieltä pois. Kun puistossa kävijät huolehtivat omat jätteensä,  voidaan huoltoajoa vähentää merkittävästi. Palavat jätteet voi polttaa tulentekopaikoilla ja kompostoituvat biojätteet laittaa käymälään.


Lisätietoja roskattomasta retkeilystä...

 

 

Muista roskat! 

Huomaavaisesta kalastajasta jokivarteen jäävät elämään vain kalajutut,
tuomansa roskat hän vie takaisin sivistyksen pariin.