Erämaan hiljaiseloa oulankajoella

 

Kalastuspien myyntipisteet Oulankajoen virkistyskalastusalueelle löydät täältä...

 

Oulankajoelta löytyvät Kuusamon parhaimmat hiekkarannat leveällä ja hitaasti virtaavalla jokialueella. Joki virtaa keskellä maamme kauneinta erämaata, mutta silti kohtalaisen hyvien kulkuyhteyksien päässä.

Suurtaimenet nousevat Oulankajoelle Venäjältä Paana- ja Pääjärvistä. Suuruudestaan ja kauneudestaan huolimatta joki on säilynyt rauhallisempana kuin kaksi kalamiesten paremmin tuntemaa sivujokeansa eli Kitka ja Kuusinki.

Maamme tunnetuin patikkareitti Karhunkierros kulkee pitkiä matkoja Oulanka- ja Kitkajokea seuraillen. Matkan varrella on myös monta hyvää erämaalampea. Kalastusvälineet kannattaa ottaa mukaan aina kun suunnistaa Karhunkierrokselle.

 

Oulanka kasvaa Sallan soilla

Oulankajoki saa alkunsa Sallan näreikköisiltä soilta ja mäntyvaltaisilta kankailta, ja virtaa ylvään rauhallisesti nimikkokansallispuistonsa halki. 

Kiutakönkään alapuolella kalastus on mahdollista joen molemmilla puolin. Kiutaköngäs on oiva alkukesän kalapaikka. Juhannuksen jälkeen kalastajat siirtyvät joko Kitkalle tai Kuusingille.

 

Jokea riittää könkäältä molempiin suuntiin ja kalaisia nivoja on useampi kappale. Sallan rajalta rajavyöhykkeelle kertyy matkaa jokirantoja kierrellen noin 35 kilometriä. Virta on myös leveydessään omaa luokkaansa kuusamolaisten kalavesien joukossa. Rannat kurkkivat toisiaan könkään kapeikossa 10-15 metrin etäisyydeltä, mutta suvantopaikoissa leveyttä löytyy parhaimmillaan yli sata metriä.


Juhannustaimenta

Paanajärvestä nousevat taimenet saapuvat lähes poikkeuksetta ensimmäisenä Oulankajokeen. Kalastuskauden alussa Kiutakönkäältä napataan useita taimenia, koska kaikki taimenet eivät pääse könkäästä yli.

Kiutakönkään alapuolella kalastus on mahdollista molemmilta rannoilta. Joen eteläpuolelle kulkee vahva polku Metsähallituksen luontokeskuksen pihasta. Matkaa on noin  kilometri. Joen pohjoispuolella pieni tie johtaa könkään alapuolella kivenheiton päähän joen rannasta.


Välittömästi könkään alapuolella kalastus on helpointa uistinvälineillä, mutta pienen saaren luona ja siitä alavirtaan tilaa ja sopivaa virtaa riittää myös perhokalastajalle. Useimmille kalastajille Kiutaköngäs on alkukesän kalapaikka. Parhaan taimenennousun jälkeen tahti hiljenee, mutta kaloja nousee koko kesän ajan. Taimenta on myös muualla, joten välttämättä ei kannata tunkea sille puolen kilometrin jokialueelle, jossa kaikki kalastajat ovat.


Kiutakönkään yläpuolisella osuudella joki virtaa pitkiä matkoja suvantomaisen hitaasti. Harvalukuiset nivat ovat lyhyitä. Pitempiä koskia ovat Taivalköngäs ja Hepokoski. Virran syvyys vaihtelee alle metristä useampaan metriin. Joen harjuskanta on erittäin runsas. Harjusta voi kalastaa koski- ja nivapaikkojen lisäksi myös suvantojen nopeampivirtaisilla alueilta. Kesäillan tyyntyessä harjukset ja siiat nousevat ruokailemaan pinnasta ja pintakalvosta. Silloin on perhomiehen helppo mitellä taitojaan.


Taivalkönkään ja Liikasenvaarantien välisellä osuudella kalastaja joutuu kävelemään kaukaisemmille kalapaikoille useamman kilometrin. Joen rantoja kulkiessa eivät vastaantulijat häiritse, vaikka maamme tunnetuin retkeilyreitti Karhunkierros kulkee jokea seuraillen. Kiutakönkään alapuolella joki virtaa halki komeiden mäntykankaiden. Virtaa hallitsevat moinin paikoin laajat hiekkasärkät, jotka muuttavat hitaasti mutta varmasti muotoaan vuosien kuluessa.
Pitkien suvantojen välissä on muutama virtapaikka, joissa harjussaalis on taatun varma.


Helposti saavutettavissa

Joen alajuoksulle on helppo kulkea Jäkälänmutkantien kautta. Parhaille harjusnivoille  Heikkisennivaan ja Taipaleennivaan on helpointa kävellä Kiutakönkäältä. Matkaa kertyy 3-5 kilometriä.

Helpoin kulkuyhteys Oulankajoelle on Liikasenvaarantie, josta kääntyy oikealle Nurmisaarenniemen metsätie. Tie vie jokialueen sydämeen. Jatkettaessa Jäkälämutkantietä eteenpäin pääsee itärajan tuntumaan Jäkälämutkaan.

 

Mahtava melontajoki

Oulankajoen maisemat soveltuvat erinomaisesti myös kanootilla melomiseen. Kanootinlaskupaikalle Jäkälämutkaan on valmistunut uusi 25 hengen puolikota, wc sekä liiteri. Näitä rakennelmia voi hyödyntää koko perheen voimin.

 

Kiutakönkään alapuolelta eteenpäin joessa ole yhtään vaarallista tai vaikeata koskea. Meloessa on myös helppo kuljettaa virveliä tai perhovapaa mukana. Nivapaikoissa on helppo meloa hetkeksi rantaan ja kokeilla kalaonneaan.