Lahtela

alt

 

Lahtelan umpikota

Kuusamojärvi, Lämsänkyläntie 60

 

Valtion kalastuksenhoitomaksu. Järvi-Kuusamon yhteislupa-alueen lupa.

Kalastuspien myyntipisteet löydät täältä...


Vanttajankankaalla sijaitseva Kuusamon kaupungin ylläpitämä umpikota. Kota on Lämsänkyläntien varressa ja Kuusamojärven rannassa. Kodan pihalla on erillinen tulipaikka. Kodan sisälle sopii n. 10 henkilöä. Sisätiloissa on tulipaikka ja makkaranpaistovarusteet. Kodan käyttö on ilmaista. Halkoliiterissä on metrisiä halkoja, jotka on pilkottava ja sahattava itse. Kodan vieressä on WC-tilat. Alueen yleissiisteys on hyvä

 

Kuusamojärven vedenlaatu on Vanttajakankaan kohdalla eli Mustallaselällä Suomen ympäristökeskuksen luokituksen mukaisesti hyvä. Vesi on juomakelpoista. Kodan edessä olevasta pieni lampareesta ei kannata juoda, sillä vesi on seisovaa.

Kuusamojärvellä on venereitti Keskustasta Lahtelaan.

 

Kalastusalue on kodan välittömässä läheisyydessä. Kodan edustalla kiertävällä maa-alueella on 3 vanhaa laiturin pohjaa, joista voi kalastaa vapavälinein.

 

Tasokoordinaatit

ETRS- TM35FIN- tasokoordinaatit N 7309341 E 606159

 

Ajo-ohje
Kuusamon keskustasta (Ouluntien ja Kajaanintien risteyksestä) karhuntassulta n. 6km Kajaaniin päin, josta Lämsänkyläntietä n. 6km kohti Lämsänkylää (Pääjärveä). Kohde vasemmalla, Kuusamojärven rannassa.

Pyydettävät kalalajit

 

Ahven. Ahven on saatavissa helpoimmin mato-ongella. Kodan läheisyydessä on mato-ongintaan soveltuvia kalastuspaikkoja. Parhaiten mato-onginta onnistuu kodan edustalla olevilta vanhoilta laiturin pohjilta. Kodalta katsottuna vasemman puoleisimman laiturin edustalla on vähiten vesikasvillisuutta. Parasta ahvenen onginta-aikaa on keskikesä, kesä ja heinäkuu. Onkipaikalla on veden syvyys noin metri.

 

Talvikaudella Lahtelan kodanrannassa järjestetään pilkkikilpailuja. Kodan läheiset vedet antavat saaliiksi lähinnä pieniä ahvenia ja kiiskiä. Parhaimmat pilkkialueet löytyvät Mustanselän pohjoispuolelta Poro-, Honki-, Viita- ja Kamosensaaren lähettyviltä. Alueella on liikkuvia ahvenparvia, josta voi onnistuessaan saada todella hyviä ruokakaloja. Särkiä alueella on myös paljon.

 

Hauki. Mustalahti eli kodan edustalla oleva alue on tunnetuin hauen kutuaikana. Hauen kutu tapahtuu alueella toukokuun lopussa ja kesäkuun alussa osittain jopa jäiden alle. Kudun jälkeen hauella käy kiivas syöntijakso, jonka jälkeen tulee viikon, parin hiljaisempi aika. Sen jälkeen hauen syönti on normaalia koko kesän ajan. Hauet lymyilevät kaislikkojen tuntumassa, mutta lämpimimmän veden aikana hieman harvalukuisesti.

 

Syksyä kohti hauet siirtyvät lähemmäs syvänteitä saaliskalojen perässä. Parhaimmat haukisaaliit saadaan alueelta venekalastuksella, joko heittämällä tai uistelemalla. Alueelta suurimmat saadut hauet ovat ollet yli 10-kiloisia. Keskipaino on 1,5-3 kiloa. Ylivoimaisesti parhaimman saalisvarmuuden saa käyttämällä paikallisia kalastusopppaita.

 

Lohi. Mustallaselällä on jonkin verran järvilohta. Saavutettavissa parhaiten uistattelemalla. Parasta syöntiaikaa loppukesä ja syksy.

 

Opaspalveluita

saatavilla kuusamolaisista yrityksistä

Opastettujen kalaretkien saalisvarmuus on huomattavasti parempi. Retkiä järjestetään mm. heitto- ja vetokalastukseen. Myös rannalta kalastusretket ovat mahdollisia. Saalisvarmuus on kuitenkin parhaimmillaan veneretkillä. Kodan rannassa on toimiva veneenlaskuramppi. Opastetut retket sisältävät veneen, kalastus- ja turvallisuusvarusteet.

 

Muuta

Kohteen läheisyydessä II maailmansodan historiallinen kohde Salpalinja. Linjaa on entisöity ja alueella on kyltein opastettu kiertoreitti. Opasteet löytyvät kodan edustalla olevasta opastaulusta.